MALO DEDIŠČINE IN ALI SI VEDEL/A?

NE POZABI BOROVO!

Borovo je 7. junija 1931 ustanovil češki industrialec Tomaš Bata  (JA, TO JE TA BATA !!!) in začel proizvodnjo obutve na periferiji Vukovarja (Jugoslavija je bila takrat periferija, kot je danes za novodobne kapitaliste Azija).

Več v prvih letih obstoja je tovarna Bata prešla na kombinatsko organizacijo, tj. sama je proizvajala vse potrebno za proizvodnjo (če nisi vedel, so bile za čas prve Jugoslavije zelo popularne zadruge – zadruga tako ni iznajdba povojnega socializma).

Leta 1933 se je začela proizvodnja gumeno-tehničnih izdelkov, tako je Bata na območju gumarske industrije postal eno od prvih podjetij na področju bivše Jugoslavije.

Vzporedno z rastjo podjetja se je spreminjal in napredoval ves vukovarski kraj. Rojevalo se je novo modern znanje,  tovarniška naselja. Zaposlovalo se je na tisoče ljudi in razvijale so se nove veščine in kompetence. V do takrat kmetijski periferiji so nastajale nove modern šole, športni in družbeno-kulturni objekti, razvijalo se je družabno povezovanje ljudi. 

Po koncu vojne 1945. leta je bila tovarna nacionalizirana in ustanovljen je bil Kombinat gume in obutve Borovo. Pod tem imenom in skozi različne organizacijske oblike je Borovo nadaljevalo poslovanje vse do leta 1991, ko se je ponovno pričela vojna.

V obdobju od 1947 do konca 1980-ih je Borovo zraslo v največje in ekonomsko najmočnejše podjetje v proizvodnji in prodaji obutve in gume v tem delu Evrope.

Iz impozantne zgodovine Borova je dovolj navesti podatke o proizvodnji več od 20 milijonov parov obutve letno, tisoč ton avtogum in gumeno-tehničnih izdelkov. Imelo je več kot 22 tisoč zaposlenih v tovarnah na današnji lokaciji in več kot 600 maloprodajnih objektov. 

To obdobje je zaznamoval pomemben izvoz izdelkov Borova v evropske in druge države. Relativno dobra infrastruktura Borova je omogočila tovarni pozitivni vpliv na razvoj tega območja, tako gospodarski kot tudi kulturni, socialni in športni.

Leta 1968 je izdelana  Borosana. Razvil jo je tim s strokovnjakom na čelu, ortopedom dr. Brankom Strinovićem. Borosana  je še danes zaščitni znak Borova.

Leta 1976 so na trg lansirane športni copati pod imenom Startas, ki so na začetku bili namenjeni za igranje namiznega tenisa.

Zaradi vojnih dogodkov leta 1991 je Borovo prekinilo poslovanje. Številni objekti so bili uničeni. Od 1992 do 1997 uprava Borova deluje iz Zagreba, proizvodnja pa se odvija v Donjem Miholjcu. 

Leta 1998 je Borovo dobilo svoje premoženje v Vukovaru, se organiziralo kot poslovna skupina in pričelo s proizvodnjo oblačil in gumeno-tehničnih oblačil na matični lokaciji.

Leta 2008 je proizvodnja usnjene obutve preseljena v obnovljeno in tehnološko dobro opremljeno zgradbo Obućara. Tega leta je Borovo certificirano po standardu ISO 9001.

Author: admin