Artizanke SAVE THE BEES in SLOVENSKA VEZENINA – kdo se skriva za Sloversity dizajnoma?

BSL: »Mislim, da so to copati za vse, ki nočejo dolgočasnih čevljev.«

Z nami je slovenska, trenutno v Belgiji živeča dizajnerka Brina (BSL), članica Inštituta za spodbujanje raznolikosti InRAZ in avtorica obeh zmagovalnih inovativnih dizajnov Artizank – slovenskih startasic, ki imajo za misijo tudi spodbujajo delovanja InRAZ. Kako, čemu, od kod in še marsikaj o izvoru Artizank v kratkem intervjuju z BSL med poletnimi počitnicami v Izoli. 

Kako ste prišli na idejo, da bi Artizanke odeli v čebelice in na beli podlagi izvezli rdeč nagelj?

Od naše koordinatorice Lucije sem dobila navodilo, da ustvarim slovenski dizajn, vzorec, ki bi predstavljal svetu odprto Slovenijo ter hkrati njene specifične simbole in kulturo. Po drugi strani naj bi izražala tudi namen našega inštituta, se pravi prispevati k razvoju vključujoče, raznolike in trajnostno naravnane skupnosti. Ustvarila sem več vzorcev, tudi potice in Triglav, ampak vezenine in satovje so se nam zdeli najbolj privlačni, zato smo jih skupaj z drugimi dizajnerji, ki so podali po dva lastna vzorca, vključili na glasovanje po FB, kjer so jih ljudje vzeli za svoja.

Motiva sta zame še posebej sentimentalna. Navdih za nagelj prihaja iz knjige Narodne vezenine na slovenskem, ki sem jo kot otrok pogosto listala pri varuški, ki me je tudi naučila vezenja. Motiv čebel sem ustvarila v spomin na mojega dedka, ki je bil čebelar in mi je vedno podaril kak liter medu ali njegov domači propolis. Te slovenske motive sem poskusila posodobiti ter jih tako približati čim širšemu krogu ljudi, morda tudi izven Slovenije. Hkrati mi je bila privlačna InRAZOVA ideja inovativnega financiranja nevladnih organizacij in Artizank kot retro copat, nekakšnega spoja preteklosti in sedanjosti našega prostora in kulture.

Komu so po vašem mnenju namenjene Artizanke? 

Mislim, da so to copati za vse, ki nočejo dolgočasnih čevljev. Za ljudi, ki želijo barve in vzorce, črnina je lahko zelo dolgočasna…So tudi udobni copati, ki so primerni za vse letne čase, tako za zaprte dvoranske prostore in na prostem.

Kateri par Artizank ste vzeli s seboj na morje?

S sabo imam tiste z nageljčki. Žal se je zgodilo, da sem zamudila mojo številko čebelic, bodo pa čez nekaj časa lahko na nogah mojih otrok J

Kaj je po vaše glavna odlika Artizank?

Da so lepe 🙂 Lahko oblečeš kavbojke, kratke hlače, obleko, skratka podajo se na vsak outfit. Lahko bi rekli tudi, da so ‘conversation piece’, iztočnica za pogovor.

Kateri projekt v okviru InRAZ sledi?

Mogoče nam uspe letos zagnati projekt z ljudskimi pravljicami iz celega sveta, ki bi jih bi sami ilustrirali in morda celo do konca leta tudi animirali. Ker smo vsi člani InRAZ entuzijasti, prostovoljci, smo zaradi ostalih obveznosti malo počasnejši, ampak si želimo početi stvari, za katere vsi verjamemo, da se za njih splača potruditi.

Author: admin